Pentru că petrecem zilnic mult timp în mașină cu cei mici, fie în drum spre școală/grădi, fie de acolo înapoi spre casă, fie la cumpărături sau diverse locuri, fie că stăm la semafor sau blocați în trafic, am căutat mai demult idei de activități care să-i țină ocupați, prin care să simtă că se joacă dar să mai și învețe ceva. Așa, ca să aibă toți de câștigat din asta! 🙂

Am postat și pe grupul de mămici al bisericii și am primit și de acolo idei interesante, drept pentru care le mulțumesc tuturor!

Ca să vă inspire și pe voi, le postez aici. Așa poate reușim să înviem „timpii morți” din timpul călătoriilor, ceea ce nu va fi puțin lucru, credeți-mă! Puteți să aveți parte chiar de momente foarte haioase iar distanțele să pară mai scurte. Vorbesc din experiență! :))

  1. Să numărăm mașini – numărăm mașinile de o anumită culoare. Puteți să vă alegeți fiecare câte o culoare de mașină și să numărați câte vehicule de culoarea respectivă vedeți pe drum. Câștigător e cel care ajunge primul la X mașini de culoarea aleasă, unde X este o limită pe care o stabiliți voi. (de exemplu 10)
  2. Ghicește animalul – Ne gândim, pe rând, la un animal iar ceilalți parteneri trebuie să îl ghicească punând întrebări închise, la care răspunsul poate fi doar “da” sau “nu”: “Are 4 picioare?”, “Are blană?”, “E alb?”, etc.
  3. Alfabetul zoologic – O activitate în care fiecare trebuie să spună câte un animal care începe cu litera a, apoi cu b, c, ș.a.m.d
  4. Să spunem o poveste – Cineva începe povestea cu o propoziție de genul “A fost odată ca niciodată” și apoi fiecare partener contribuie cu câte o propoziție la construcția poveștii. Puteți juca mai multe runde, până povestea ajunge la final.
  5. Cine râde/clipește/vorbește primul? – Ideal de jucat în mașină sau când toți participanții sunt unii lângă alții. Un joc foarte simplu, pentru pasagerii din spate mai ales. În primele 2 variante, persoanele care stau pe bancheta din spate se uită una la alta și pierde cine râde sau clipește primul. Pentru varianta cu vorbitul se pot implica toate persoanele din mașină. Pierde cel care vorbește primul.
  6. Ce luăm în bagaj? – Joc de memorie. Un jucător începe: “Plec la drum și în bagaj iau…” și zice un obiect/animal/persoană/mobilă (orice e permis). De fiecare dată următorul concurent trebuie să repete șirul de “articole” enumerate înainte și mai adaugă unul.
  7. Dialoguri cu jucăriile – Dacă aveți jucării de pluș și/sau marionete în mașină, cei mici se vor bucura să poarte dialoguri cu ele, să le dea și să execute comenzi primite de la ele.
  8. Preferatele noastre – O bună ocazie să aflați ce preferințe mai au cei mici în materie de mâncare, cântece, culori, personaje de desene animate, etc. la momentul călătoriei și nu numai.
  9. Recunoaște plăcuța de înmatriculare – Jocul este extrem de simplu, de jucat în deplasări. Desenează sau imprimă pe câteva foi A4 câte un tabel cu toate județele din România. Apoi, dă startul la concurs: câștigă cine reușește să bifeze toate județele (sau cele mai multe județe) văzute pe plăcuțele de înmatriculare de pe drum.
  10. Bingo în mașină – Teoretic, este vorba de același joc ca și cel anterior doar că, de data asta, ne jucăm cu imaginile. Poți face mai multe „fișe de bingo” – una cu semnele de circulație, una cu animalele văzute pe drum, una cu clădiri. Sau combină toate aceste imagini. Până la urmă, scopul este să le menții atenția copiilor.
  11. Karaoke – Pregătește de acasă, alături de copilul tău, câteva CD-uri cu melodii care să placă întregii familii. Apoi, începeți să cântați cât puteți de tare, cu toții. Toată familia va fi binedispusă imediat! De asemenea, poți face un concurs: cine ghicește cele mai multe cântece câștigă un premiu.
  12. Origami – Este arta împăturirii hârtiei.  Caută pe internet câteva forme mai simple și ia de acasă niște foi pătrate, de hârtie colorată. Apoi, roagă-ți micuțul să te încânte cu o lebădă sau o cutiuță sau ce îi place mai mult dintre modelele primite.
  13. Continuă tu povestea! – Un alt joc de care se poate bucura întreaga familie. Poți începe o poveste: „A fost odată ca niciodată un broscoi albastru”. Apoi, copilul tău trebuie sa continue, dar sa și retină ce ai spus tu „A fost odată un broscoi albastru care făcea plajă”. Următorul va fi nevoit să rețină întreaga poveste și să contribuie și el. Și tot asa! Cel care greșește, iese din joc. Poți încerca jocul și cu un singur cuvânt. Tu spui „Cândva”. Următorul spune „Cândva era”. Apoi: „Cândva era întuneric”. Vei vedea ce poveste haioasă (poate puțin fără sens) va ieși. Dacă poți, înregistrează sau notează povestea pentru a vă amuza mai târziu de ea!
  14. Jucării din folie de aluminiu (pentru copiii peste 5ani) – Folia de aluminiu face parte în mod normal din arsenalul adulţilor, aşa că la ocazii speciale este o mare atracţie pentru copii. Acum au ocazia de a modela bijuterii din ea, animăluţe, măşti sau orice le mai trece prin cap. O rolă îi va ţine cu siguranţă ocupaţi mult timp.
  15. Avionașe sau vaporașe – se joacă în doi. Aveţi nevoie de o foaie de matematică, pe care să trasaţi două pătrate de 10/10 pătrăţele, numerotate pe verticală de la 1 la 10, iar pe orizontală de la A la J. În primul dintre ele desenaţi trei avionaşe, cât mai „îmbârligate”, iar în cel de-al doilea veţi nota „loviturile” plasate adversarului. Apoi trageţi: „la B5 – lovit sau nu?”. Avionul care primește o lovitură „în cap” 🙂 este eliminat. Jocul continuă până ce unul dintre jucători rămâne fără flotă.
  16. Joc de rol – Alegeţi o temă pentru călătoria în care porniţi de această dată: piraţi, căţei, prinţese, orice. Purtaţi-vă, vorbiţi, cântaţi, faceţi totul așa cum ar face şi personajele alese.
  17. Stop a mea! – Alegeţi-vă fiecare câte o cifră. Începeţi să număraţi maşinile pe lângă care treceţi (sau casele). Fiecare a cincea maşina va fi a celui care şi-a ales cifra 5, de exemplu. Pregătiţi-vă să auziţi chiote vesele – copiii se vor distra copios văzând cu ce „frumuseţe” s-au ales.
  18. Ce încape într-o sticlă/valiză? – Enumerați orice obiect care ar putea să încapă într-o sticlă de o mărime stabilită de voi sau într-un alt obiect. Exemplu: ce încape într-o sticlă de parfum/șampon/valiză/cutie de pantofi?
  19. Recunoașteți personajele – Sinceritatea copiilor este proverbială, mai cu seamă atunci când vine vorba de rude sau cunoscuţi. Nu de puţine ori îi caracterizează pe aceştia în cuvinte amuzante şi nu foarte măgulitoare. Dacă tot nu vă aude nimeni, lăsaţi-i să îşi desfăşoare întreg arsenalul: alegeți în minte un personaj cunoscut şi oferiţi-le celorlalţi indicii cât mai amuzante despre el: “Am o burtă mare şi vorbesc sâsâit. Cine sunt?” Jocul continuă până când copiii ghicesc identitatea personajului burtos.
  20. Puzzle-uri magnetice, foi printate cu jocuri de tip „unește punctele”, labirinturi, rebusuri, jocuri de cărți educative – Acestea vă vor ajuta să petreceţi în familie un timp plăcut chiar şi atunci când sunteţi nevoiţi să staţi cinci ore pe aceeași banchetă, într-o călătorie.
  21. Semaforul vesel – Ținerea scorului în ceea ce privește culorile semafoarelor întâlnite pe drum. Îi poți pregăti o planșă pe care să lipească abțibildurile colorate roșu, galben și verde ori de cîte ori ajungeți la o intersecție semaforizată1 .
  22. Găsește numărul! – Provoacă-ți copilul să găsească un anumit număr, fie pe alte plăcuțe de înmatriculare, fie pe afișe sau reclame.  Pentru cei mai competitivi, cărora le place sa țină scorul, le poți trece rezultatele într-un clasament iar la final să-l recompensezi pe câștigător.
  23. Cronometrul savant – Este foarte distractiv mai ales pentru copiii preșcolari. Unul dintre ei este însărcinat să manevreze cronometrul, iar ceilalți trebuie să răspundă provocărilor de genul: „Cât durează traversarea podului?” sau „În câte secunde respiri de cinci ori?”. Acest joc le stimulează imaginația și creativitatea, făcându-i totodată să fie conștienți de trecerea timpului.
  24. Alfabetul – Este ideal pentru școlarii care abia au învățat alfabetul. Sarcina lor este să caute literele, în ordine, oriunde în trafic: pe plăcuțele de înmatriculare, pe afișe sau pe siglele firmelor. Pentru școlarii mai avansați ar fi și mai distractiv să caute numele lor decât pur și simplu alfabetul.
  25. Urmărește harta – Urmărirea traseului parcurs cu ajutorul unei hărți îi învață pe copii cum să-și dezvolte abilități de orientare în spațiu. Se poate folosi Google Maps și se pot printa hărți detaliate cu rutele pe care se călătorește. În acest mod, când copilul va întreba dacă a ajuns la destinație, îi  poți arăta pe hartă locul în care se află în orice moment. Aceste hărți sunt folositoare și copiilor preșcolari. Se pot face niște simboluri în locurile obișnuite: casa bunicilor, grădinița, acasă, prietena cea mai bună iar atunci ei vor putea urmări întreaga rută.
  26. Ghicește județul – Cu siguranță nu se vor plictisi sa urmărească din ce județe sunt celelalte mașini din trafic. În plus, cu aceasta ocazie vor învăța și numele județelor. Pentru a transforma totul într-un concurs, mai ales dacă sunt mai mulți copii în mașină, fiecare își poate trece reușitele pe o fișă cu harta României. La finalul călătoriei planșa poate constitui o amintire frumoasă.
  27. Forme geometrice – Destinat mai ales copiilor de grădiniță: găsirea a cât mai multor obiecte de o anumită formă: triunghi, pătrat sau cerc. Copiii vor fi fascinați să privească pe geam ca să vâneze cât mai multe lucruri, mai ales dacă va fi și o competiție între ei.
  28. Îți aduci aminte când…? – Împreună cu copiii rememorați unele activități sau experiențe trăite. O ocazie bună pentru a retrăi amintiri frumoase și a exersa memoria. Exemplu: Îți aduci aminte când ai fost cu trenul? Cu cine erai? Ce culoare avea vagonul? Ce ți-a plăcut cel mai mult în acea ocazie?
  29. Fazan – Este un joc foarte cunoscut în ţara noastră, care ajută la dezvoltarea limbajului, memoriei, atenției și imaginației. La început unul dintre jucători spune în gând alfabetul. Cel care urmează spune „STOP” și litera la care ajunsese cel cu alfabetul este litera cu care va începe primul cuvânt. Jucătorul care a spus stop spune primul cuvânt iar următorul participant trebuie să formeze un altul, care să înceapă cu ultimile două litere ale cuvântului dat înaintea lui. Nu sunt acceptate substantivele proprii sau la forma plural. De exemplu: c – cazac – acțiune – neant. Când un jucător este blocat sau nu mai găsește un cuvânt, devine F. La fiecare blocaj nou, jucătorul mai primește o literă: A-Z-A-N. Când a format cuvântul FAZAN, iese din joc. Ultimul rămas în joc câștigă.
  30. Alb și negru/Nu și da – Jocul începe cu o întrebare pe care o adresăm copilului, regula fiind ca orice răspuns formulează, să evite cuvintele „alb”, ”negru”, ”nu” și ”da”. Este foarte distractiv pentru copiii de grădiniță, dar nu numai. Exemplu: Alb și negru, nu și da, Maria ce cadou ți-ai lua?
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *